Второто поколение на кросоувъра Mitsubishi ASX, предназначен за Европа, беше пуснат едва в края на 2022 г., но вече е подготвена неговата обновена версия. Това се наложи тъй като настоящият ASX е брат близнак на Renault Captur, който наскоро беше модернизиран. Сега дойде ред на неговия брат под японската марка. Лесно са вижда, че фейслифтът следва същата тенденция като Captur, но оригиналните светлини вече са по-малки.

Вижте как изглежда обновеното Mitsubishi ASX  >>  >>  >>

Например вече няма вдлъбнатина в капака за логото на Renault, което изглеждаше странно на версията с марката Mitsubishi. Новият ASX има собствена радиаторна решетка и броня с масивен въздухозаборник. Камерата за задно виждане обаче все още стои на отделна поставка, защото при Captur тя е вградена в логото, което липсва на Mitsubishi ASX.

Снимка: Mitsubishi

Вътре единствената разлика от обновения Captur е колоната на волана с различна емблема. Новото Mitsubishi ASX също получи нов вертикален дисплей на мултимедийната система, чийто диагонал е увеличен от 9,3 на 10,4 инча и вече няма отделен климатичен контрол. Остават само няколко бутона, а всички други настройки са прехвърлени към сензорния екран. Мултимедийната система е получила поддръжка за услуги на Google, безжични приложения Apple CarPlay и Android Auto, както и допълнителни електронни асистенти на водача.

Снимка: Mitsubishi

Гамата от двигатели за новото Mitsubishi ASX също е взета директно от Renault Captur. По-младият турбомотор 1.0 TCe с мощност 90 к.с. е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Стъпка по-високо е 4-цилиндровият турбомотор 1.3 TCe с 12-волтов стартер-генератор. При автомобилите с ръчна трансмисия, двигателят е настроен на мощност 140 к.с., а със 7-степенна роботизирана трансмисия EDC с двоен съединител мощността е 160 к.с.

Снимка: Mitsubishi

Гамата включва и пълноценен хибрид с електрическо задвижване E-Tech на Renault. Хибридната система комбинира атмосферен 1,6-литров бензинов двигател, автоматична скоростна кутия без съединител, както и електромотор, монтиран след трансмисията. Общата мощност е 143 к.с., а автономният пробег е 900 км. Всички версии са само с предно задвижване.

Обновеното Mitsubishi ASX се произвежда в същия испански завод на Renault във Валядолид, където се сглобява и Captur. Продажбите на обновените кросоувъри на европейския пазар ще започнат през май.