Това е първото превозно средство на Volkswagen Group, използващо новата модулна платформа MBQ, на която ще се залага и в следващите поколения на модела, както и в новите VW Golf. Версията с три врати е 80 килограма по-лека от своя предшественик, а според производителя шасито на новата платформа е настроено за спортен и пъргав стил на шофиране.
Вижте снимки
Екстериорният дизайн разчита на типичните за Audi радиаторна решетка и фарове, които използват LED и ксенон плюс технологии. Размерите на новото A3 на практика не са променени в сравнение с предшественика си, като единствено междуосието е нараснало с 23 мм до 2601 мм.
Новият модел ще разчита на три двигателя. Единственият дизелов вариант за момента ще бъде 2.0-литров TDI агрегат, който генерира 150 к.с. и 320 Нм въртящ момент. Бензиновите варианти включват 1,4-литров TFSI двигател, произвеждащ 122 к.с. и 200 Нм въртящ момент, и 1,8-литров TFSI със 180 к.с. и 250 Нм въртящ момент.
По-късно през годината Audi ще добави и икономичен дизел в гамата на модела. 1,6-литровият TDI ще гори средно по 3.8л/100км. Audi потвърди, че работи по версия на природен газ и такава, използваща електричество и природен газ.
Продажбите за новото Audi A3 ще започнат през пролетта, а цените стартират от 21 600 евро за Германия.