Колективен иск срещу компанията Ford заведе група собственици на дизелови пикапи на марката.
В него те твърдят, че компанията умишлено е занижавала нивата на вредните емисии, отделяни от двигателите, съобщава Automotive News, цитирани от automedia.investor.bg.

Обвиниха Ford в манипулация на дизелови двигатели

Обвинението е същото, заради което през есента на 2015 г. избухна скандалът с манипулираните двигатели на Volkswagen, станал известен като „дизелгейт”. Според собствениците на пикапи Ford, компанията е използвала незаконно програмно оборудване при тестове на колите на стенд.

В иска се казва, че под подозрение попадат 500 000 пикапи от моделите F-250 и F-350 Super Duty, продадени през периода 2011-2017 г. Собствениците им твърдят, че нивата на азотен оксид при тях 50 пъти превишават установените норми. Освен Ford те обвиняват и компанията Bosch, която според тях е помагала на автомобилния производител да прикрива проблемите и недостатъците на двигателиге на пикапите.

Представител на Ford коментира, че всички превозни средства, произведени от компанията, отговарят на съответните федерални изисквания за нивата на вредни емисии и на нито от тях не е поставяно нелегално програмно оборудване. Затова и във Ford считат обвиненията за „напълно неоснователни”.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Ford


Нови автомобили