Същински пир за очите на автоманиаците бе устроен на около 20 километра северно от Пловдив, където едни от най-добрите авто и мото състезатели на България показаха своите машини и възможности, стартираха шампионатите на V1 Challenge Bulgaria и Zed Moto, а по новоположения асфалт на пистата бяха оставени доста следи от гуми.

Вижте снимки >>

Писта „Дракон” е първата и единствена по рода си частна писта за провеждане на авто и мото състезания в България, а неин създател е бившият автомобилен състезател Христо Стоилов.

Пистата е изградена в началото на лятото на 2005 г. и от тогава до сега тя е домакин на многобройни спортни прояви.

С юбилея на пистата Христо Стоилов откри и нова част от трасето, която се състои от шест нови завоя и права с обща дължина 840 метра. Широчината на късите прави е 11 метра, на старт-финала - 12 метра и 15 метра в два от завоите.

Нововъведение е и възможността да се използват два различни модула от конфигурацията на пистата, като късият е с дължина 1400 метра и е почти изцяло покрит с нов асфалт, а дългият модул е 2000 метра.

Писта "Дракон" вече ще предлага и отделно трасе за дрифт, което е оформено по част от завоите на старото трасе, без да се застъпва с новите конфигурации.

Сред останалите нововъведения са нова времеизмервателна система Х2 от MyLaps с 50 транспондера, безплатен безжичен интернет с покритие на цялата територия на пистата, както и пит-лейн, с изход от пистата във външната част на последния завой и вход към нея преди вътрешната част на втори завой.