Култовият водещ и друг път си е навличал гнева на BBC, като сегашното му отстраняване е в резултат на скандал с продуцент на предаването, съобщи bTV.

Телевизията отказа повече информация, заявявайки, че Кларксън няма да коментира събитията.

Цветистият водещ на Top Gear вече е имал последно предупреждение заради използване на расистки език по време на снимки на шоуто.

Миналата година 54-годишният Кларксън беше замесен в скандал, след като вестник съобщи, че е използвал думата „негър”.

Той се извини, а по-късно написа в колонката си във вестник „Сън”, че е получил последно предупреждение от ръководството на британската обществена телевизия и ако направи още една обидна забележка, по което и да било време или място, ще бъде уволнен.

Съвсем скоро Top Gear се озова и в центъра на дипломатически скандал между Великобритания и Аржентина.

През октомври посланикът на Аржентина в Лондон поиска извинение от Би Би Си, а екипът на предаването беше принуден да напусне южноамериканската страна, след като бе подгонен от аржентински националисти. Причината - при заснемане на епизод Кларксън караше Porsche 928 GT с регистрационен номер, H982 FLK, които някои свързаха с Фолклендската война през 1982 г.

През 2011 година телевизията също трябваше да се извини на Мексико, след като Кларксън и колегите му заявиха, че мексиканците са мързеливи и тъпи.

Всичко това може да носи и негативи за Би Би Си, но е ясно, че без Кларксън няма да има и Top Gear, а предаването се радва на изключителна популярност и е излъчвано в над 200 страни по света, превръщайки го в едно от най-гледаните и доходоносни предавания на телевизията.