Устройства ще трябва да се монтират след октомври 2015 г., заявиха депутатите в Европейския парламентите при гласуването на законодателството за въвеждане на системата „eCall“, предаде "Фокус".
Технологията „eCall” ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания.
"„eCall“ ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява“, заяви докладчикът Олга Сеналова (С&Д, Чехия).
2015 г. е записана в законодателството, като крайна дата за производителите да имат готовност да инсталират „eCall“ устройства в новите модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства.
Депутатите включиха по-силна формулировка на клаузата за защита на данните, за да се гарантира, че превозните средства с „eCall“ няма да бъдат обект на постоянно следене.
Според оценки на Комисията устройствата за системата „eCall“ може да струват около 100 евро, при инсталиране във всички автомобили.
Регламентът за „eCall“ беше одобрен на първо четене с 485 гласа „за“, 151 „против“ и 32 въздържали се. Съветът може да приеме позицията на Парламента или да приеме собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с Парламента.