Основните сертификационни тестове на руския електрически автомобил Atom трябва да започнат в края на тази година, каза Игор Поваразднюк, директор на марката Atom, пред ТАСС в четвъртък.

Вижте как изглежда руският "Атом" >> >> >>

"През 2024 г. ни предстоят много тестове за валидиране и сертифициране", каза той в кулоарите на 14-ия Международен икономически форум Русия - ислямски свят: KazanForum.

"Превозното средство ще започне да преминава през всички основни тестове и изпитания в края на тази година."

Той каза, че моделната гама на електромобилите, които са разработени от компанията Kama, се планира да бъде разширена в бъдеще.

"Същата платформа може да се използва за направата на много различни електрически превозни средства", каза Поваразднюк.

Atom може да еволюира до безпилотен автомобил, каза изпълнителният директор. Това може да се случи след 2025 г., когато компанията планира да въведе система за подпомагане на водача.

"Смятаме, че имаме един от най-силните екипи не само в Русия, но и в световен мащаб, в системите за подпомагане на водача и автономното шофиране", каза той.

Проектът за изграждане на руско електрическо превозно средство беше съобщено за първи път през 2021 г. EV получи името Atom през ноември 2022 г.

Първият му функционален прототип беше представен в Москва през май 2023 г.

Електрическото превозно средство има пробег от 500 км и отнема 7 секунди, за да ускори до 100 км/ч. Atom EV ще бъдат оборудвани с функции като асистент за поддържане на лентата, асистент за задръствания, разпознаване на пътни знаци и неочаквани ситуации при шофиране. Цената на автомобила все още не е обявена.