Изминаха повече от две десетилетия, откакто Porsche представи първото поколение на Cayenne през 2002 година. Моделът помогна на автомобилния производител от Щутгарт да излезе от икономическите проблеми. В наши дни луксозните SUV от известни марки, станали популярни със спортните си автомобили, са на всеки ъгъл, но преди 22 години беше различно. В края на миналия век в Porsche решават да експериментират и разработват един от най-важните си модели изобщо.

В края на миналото хилядолетие дори легендарна марка като Porsche преживяваше една от най-големите си икономически кризи и търсеше идеи за привличане на интереса на нови клиенти. Заедно с новия по-популярен спортен автомобил Boxster, кампанията се осмели да създаде SUV и изпревари времето с новородената си легенда. Porsche Cayenne е един от моделите, на които германския производител дължи своето настоящо съществуване.

Трите поколения на Porsche Cayenne

Снимка: Porsche

От 2002 година и в продължение на три поколения, Porsche Cayenne запазва всичките си отличителни черти и безпроблемно се адаптира към времето, в което се продава. Оригиналният Cayenne носеше типичния дизайнерски език на марката от началото на XXI век и беше мускулест офроудър. Най-новият наследник е преди всичко чисто луксозен и елегантен SUV за най-голямата целева група клиенти, които желаят голямо, практично Porsche за всеки ден. Всичко това със силата и динамиката на спортните автомобили, като митичното Porsche 911.

Спомням си когато за първи път видях Porsche Cayenne. Той беше с противоречив дизайн и изглеждаше странно. Все още не можех да разбера идеята за практично Porsche, но днешната склонност на повечето ексклузивни производители на автомобили към луксозни SUV ни напомня колко умни са били хората от Porsche тогава. На базата на по-достъпния Volkswagen Touareg, компанията разработи луксозен SUV, който клиентите буквално обикнаха като истинско Porsche.

Снимка: Ангел Харизанов

В наши дни марката от Щутгарт предлага широка гама модели за своите клиенти. В новия шоурум на Porsche всеки ще намери нещо за себе си. Пред нас е най-мощният Cayenne, който Porsche може да предложи днес - разкошният Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe, който привлича вниманието със скосена задна част в стила на емблематичното Porsche 911.

Вижте в детайли новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe   >>  >>  >>

През миналата година бестселърът Porsche Cayenne претърпя сериозно обновяване, което донесе много иновации в областта на дизайна, технологиите и комфорта. Това обаче не лиши популярния спортен SUV от най-важното, заради което го харесват почитателите - 8-цилиндровия двигател.

Снимка: Ангел Харизанов

Новият Cayenne има особено изразителен външен вид. Новата предна част, съчетана с новия преден капак и новите предни светлини подчертават широчината на модела. Предната част носи дизайна на моделите Turbo с отвори за въздух с увеличени размери, акцентирани с бляскави черни елементи. Облицовките на арките на колелата и задната броня в цвета на задната броня допълнително подчертават спортния характер на модела.

В задната част са добавени триизмерни светлини и нова престилка с интегрирана стойка за регистрационен номер. Моделът Turbo E-Hybrid се отличава с двата двойни накрайника на изпускателните тръби в полирана неръждаема стомана и червените спирачни апарати. Разширената цветова палитра включва три нови цвята, пакети за олекотяване и нова широка гама от колела с размер 20, 21 и 22 инча.

Снимка: Ангел Харизанов

Предните матрични LED светлини вече са част от стандартното оборудване на новия Cayenne. Матричните HD LED светлини са нов елемент от опционалното оборудване. Те разполагат с два модула с висока разделителна способност и повече от 32 000 пиксела на светлинно тяло и разпознават други превозни средства на пътя, като блокират светлината на дългите светлини с пикселна точност, за да не ги заслепява. Яркостта на модулите може да се регулира в повече от 1000 стъпки в зависимост от ситуацията на шофиране. Персонализираните светлинни режими повишават безопасността и комфорта при различни ситуации на шофиране. Това прави шофирането на тъмно още по-безопасно, което е отлична за наистина много бърз автомобил.

Снимка: Ангел Харизанов

В елегантния луксозен интериор на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe дизайнерите на Porsche са интегрирали напълно ревизирана концепция на дисплеите и управлението, като фокусът е върху водача и управлението. Функциите, които водачът използва често, са разположени директно върху волана или непосредствено до него. Лостът, разположен отляво зад волана, вече предлага допълнителни функции за управление на системите за подпомагане на водача.

Селекторът за избор на режимите на автоматичната скоростна кутия в новия Cayenne вече е на арматурното табло. Така се освобождава място в новата централна конзола за отделения за съхранение и голям контролер на климатика с панел с елегантен черен дизайн. Големите и лесно достъпни контролни уреди, комбинирани с механични превключватели на климатичната система и сензорния контролер за силата на звука, осигуряват оптимална работа и изискан външен вид.

Снимка: Александър Новков

Ключов детайл по отношение на управлението на функциите е оптималният баланс между дигитални и аналогови елементи. За първи път преработеният кокпит на Cayenne включва напълно дигитален 12,6-инчов инструментален панел с така наречения извит дизайн и възможности за промяна на изобразяваната информация. Като опция се предлага оптимизиран проекционен дисплей.

Стандартният 12,3-инчов централен дисплей на мултимедийната система се интегрира хармонично в новото табло и осигурява достъп до всички съответстващи функции на автомобила. Предлагат се собствени приложения като Spotify и Apple Music за оптимизиране на свързаността в новия Cayenne. За първи път от страната на пътника е наличен 10,9-инчов сензорен дисплей. Той обогатява изживяването на пътника отпред при шофиране чрез показване на данни касаещи ефективността, осигуряване на отделен достъп до контролите на информационно-развлекателната система и опция за поточно видео съдържание по време на движение.

Снимка: Александър Новков

Специално фолио върху екрана гарантира, че водачът няма видимост към съдържанието на този дисплей. В интериора на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe алуминиевите вложки на арматурното табло и облицовките на вратите подчертават фокуса върху динамиката. Облицовката на тавана е с микрофибър, наречен Race-Tex. Стандартното оборудване включва отопляем спортен волан, превключвател на режимите за бърз и директен избор на режимите на шофиране, спортни седалки с кожа и настройка в 18 посоки. Като алтернатива се предлагат комфортни седалки в кожа с настройка в 14 посоки.

Снимка: Александър Новков

Най-мощното Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe представлява plug-in хибрид, съчетаващ 4,0-литров 8-цилиндров бензинов двигател с две турбини с мощност 599 к.с. и електромотор с мощност 176 к.с. Съчетанието от двата задвижващи агрегата осигурява комбинирана мощност от 739 к.с. и максимален въртящ момент от 950 Нм. Елегантният мастодонт с по-стилен силует на купе и собствено тегло малко над 2,5 тона може да достигне максимална скорост от 295 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,7 секунди. След това с лекота достига до 200 км/ч само за 12,2 секунди.

Благодарение на смазващото катапултиране с време за ускорение от 80 до 120 км/ч за 2,3 секунди, можете да се справите с всяко изпреварване за секунди и ще се насладите на пристрастяващия саундтрак, докато оборотите на осемте цилиндъра се увеличават. Работата на двигателя започва с тътен на празен ход и завършва с пронизителен рев с дрезгав оттенък при най-високите обороти. Чувството при ускорение е страхотно. Под педала на газта имате дива буря от 739 коня, които препускат със силата на торнадо, така че с големия SUV можете спокойно да преследвате и спортни коли по пътищата.

Снимка: Александър Новков

Хибридното задвижване на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe позволява движение изцяло на електричеството в режим E-Power, което прави ежедневното шофиране значително по-приятно и евтино. Благодарение на електрическия мотор, разположен между двигателя и 8-степенната автоматична скоростна кутия, спортният SUV може да се движи изцяло на електричество в града до 82 км по WLTP. Комбинираният пробег на ток е до 72 км. В действителност можете да шофирате без вредни емисии с консумация на електроенергия от около 32 кВтч/100 км. Двигателят с вътрешно горене се свързва само когато имате нужда от повече мощност.

Ако не заредите батерията, 8-цилиндровият двигател харчи около 14-15 л/100 км, но ако постоянно зареждате литиево-йонната батерия с брутен капацитет от 25,9 кВтч от външен енергиен източник, придвижването може да ви излезе много евтино с разход на гориво в рамките на 2,0 л/100 км. Новата бордова система за зареждане с мощност от 11 кВт съкращава времето за зареждане при използване на подходяща система до под 2 часа и 30 минути, въпреки нарастването на капацитета на батерията.

Снимка: Ангел Харизанов

Зад волана на новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe можете да разчитате напълно на шасито с адаптивното въздушно окачване, което подобрява прецизността при шофиране и намалява движенията на каросерията при атакуване на завоите. Новото адаптивно въздушно окачване е с двукамерна технология с два клапана. То подобрява изживяването при шофиране, като осигурява по-меко возене, стабилизира автомобила и подобрява управляемостта на пътя и извън него в сравнение както със стандартното окачване.

Адаптивното въздушно окачване предлага още по-рязко разграничаване между режимите на шофиране Normal, Comfort, Sport и Sport Plus. С този спортен SUV е истинско удоволствие да вземате бързо завоите, като разчитате на увереността, която изпитвате не само зад волана, но и от управлението, и от педала на спирачката. Инженерите на Porsche са работили върху комфорта при шофиране, така че новият Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe се справя по-добре с лоши повърхности, като се представя по-добре на сухи и мокри настилки.

Снимка: Ангел Харизанов

Въздушното окачване е подобрено, а управлението на новия Cayenne е по-прецизно и позволява да завивате с голяма точност. С адаптивното въздушно окачване и активното задвижване на всички колела с предпочитание на задния мост, Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe може да се състезава на магистралата с изненадваща стабилност. В същото време иновативната технология за контрол на шасито на Porsche с активни стабилизатори му помага да ограничи наклона в завоите и практически понижава центъра на тежестта на автомобила. Когато трябва да спрете, получавате изключително мощни карбоново-керамични спирачни апарати с 10 бутала и 420-милиметрови дискове отпред и 4 бутала и 370-милиметрови дискове отзад.

Снимка: Ангел Харизанов

Най-новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe е един от онези модерни големи луксозни SUV, които ни показват, че тежките коли вече не са непременно тромави на пътя. Удивително е колко естествено и лесно се управлява този 2,5-тонен SUV с брутална електрифицирана мощност. В същото време ни напомня колко значително се е променил най-големият SUV на марката от Щутгарт откакто се пояли на света.

На българския пазар цената на новото Porsche Cayenne започва от 202 000 лева, но най-мощните модели струват почти двойно повече. Новото Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid със стандартна каросерия започва от 372 000 лева, докато за тествания вариант Coupe искат да платите поне 379 000 лева. Новият Cayenne Turbo E-Hybrid Coupе с пакет GT осигурява още повече динамика и започва от скандалните 431 000 лева.

Технически характеристики

Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid Coupe

Размери

Дължина: 4930 мм

Широчина: 1983 мм

Височина: 1664 мм

Междуосие: 2895 мм

Собствено тегло: 2595 кг

Обем на резервоара: 70 литра

Задвижване

8-цилиндров V-образен битурбо бензинов + електромотор

Работен обем: 3996 куб. см

Батерия: литиево-йонна с капацитет брутен/нетен 25,9-21,8 кВтч

Системна мощност: 739 к.с. при 5500-6800 об/мин

Системен въртящ момент: 950 Нм при 900-5130 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Задвижване на колелата: двойно/4х4

Показатели

Максимална скорост: 295 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 3,7 секунди

Среден разход на бензин: 1,7-2,0 л/100 км

Среден разход на електроенергия: 30,1-31,8 кВтч/100 км

Емисии на СО2: 40-43 г/км

Комбиниран пробег на електроенергия: 70-72 км

Цена на модела с ДДС: от 379 000 лева