От началото на годината Китай е новият голям играч на автомобилната сцена в целия свят. Китайските марки настъпват в Европа и България не прави изключение. На автомобилното изложение в София ще дебютират официално две напълно нови китайски марки. Един от най-интересните щандове в рамките на Автомобилен салон София 2024 без всяко съмнение ще бъде този на официалния представител на китайския концерн Geely, който ще покаже пред посетителите експонати от две марки - Geely и Lynk & Co.

Припомняме, че Geely държи цялата собственост върху емблематичната шведска марка Volvo и е най-големият акционер в гиганта Daimler. Geely е собственик и на още едно от емблематичните имена в автомобилния свят - Lotus, както и на марките Smart и Polestar. В България Geely ще се представлява от вносител, който вече отговаря за марките на китайския концерн в няколко държави, сред които Словения и Хърватия.

Geely Coolray

Снимка: Geely

Може би най-голям интерес ще предизвика премиерата на кросоувърите Geely Coolray и Geely Starray. Новото Geely Coolray е представител на В-SUV сегмента, тоест на класа на по-малките градски SUV и е с дължина на каросерията 4,38 метра. За задвижването му е монтиран 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 172 к.с. и въртящ момент от 290 Нм.

Новият Coolray разполага с модерно мултимедийно оборудване, свързаност и асистиращи системи, характерни за този клас автомобили. Дизайнът също е приятен за окото както отвън, така и отвътре. Предвид цените на други европейски пазари, очаква се автомобилът да се предлага у нас на стартова цена от около или малко над 50 000 лева.

Geely Coolray

Снимка: Geely

Новият Geely Starray от своя страна е позициониран с една категория по-високо, а именно в сегмента на компактните SUV. Тук задвижването е поверено на 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 218 к.с. и въртящ момент от 325 Нм, а предаването отново е предно. Интериорът е стилно обзаведен и повсеместно дигитализиран. Дължината на каросерията достига до 4,67 метра. Автомобилът изглежда стилен отвън и модерен и луксозен отвътре.

Третият експонат на концерна Geely се очаква да бъде представител на елитния бранд Lynk & Co, а именно - plug-in хибридният SUV 01, който има около 75 км електрически пробег. Системната му мощност е 261 конски сили, а оборудването не отстъпва и на най-именитите представители на класа в Европа. Освен с разточително оборудване, включващо всевъзможни удобства за водача и пасажерите, интериорът може да се похвали с огромен централен 12,7-инчов екран. Lynk & Co Model 01 е проектиран в Гьотеборг, Швеция, и се произвежда в Китай.

Lynk & Co 01

Снимка: Lynk & Co

Автомобилният салон София 2024 ще се проведе от 18 до 27 октомври в столичния "Интер Експо Център". Престижното изложение е включено в календара на Международната организация на автомобилните производители (OICA). За многобройните почитатели на леките автомобили и за посетителите, Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) ще представи най-новите модели автомобили. В шестте зали на столичния "Интер Експо Център" всеки посетител ще може да се докосне до най-новите модели на над 30 световни автомобилни марки. За пробно шофиране са предвидени над 150 автомобила, показващи най-доброто от съвременната мобилност.