Японската марка Nissan официално обяви, че ще продава спортният електрически кросоувър Ariya NISMO и в Европа. Елегантният и динамичен модел Ariya NISMO се готви да излезе по европейските пътища с уникално задвижване на четирите колела e-4ORCE с мощност 435 конски сили и 600 Нм въртящ момент, благодарение на което спринтира от 0 до 100 км/ч за 5 секунди и ускорява от 80 до 120 км/ч само за 2,4 секунди.

Вижте новия Nissan Ariya NISMO  >>  >>  >>

Новият Nissan Ariya NISMO разбива шаблона като мощно изцяло електрическо усещане, което не прави компромиси, осигурявайки по-чиста мобилност, заедно с всички функции, които са направили моделите NISMO толкова известни по целия свят. Nissan беше пионер в електрификацията на автомобилната индустрия и това най-ново попълнение към гамата предлага по-бързо, по-вълнуващо и сигурно шофиране, осигуряващо изживяване, от което косите настръхват и разширява границите на производителността и очакванията от електрическата мобилност.

Снимка: Nissan

Надграждайки богатото наследство на Nissan NISMO, като същевременно запазва своя дизайн, вдъхновен от Япония, новата Ariya NISMO издига вече впечатляващата производителност на Ariya e-4ORCE с 87 кВтч до нови висоти на вълнение. Този модел съчетава най-доброто от инженерството в моторните спортове с елегантния дизайн и интериор на Nissan Ariya, за да утвърди статуса му на шедьовър на NISMO.

Новият Nissan Ariya NISMO идва с елегантен, интегриран аеродинамичен дизайн, създаващ усещане за лесно плъзгане във въздуха. Благодарение на обтекаемата си форма, удължената долна броня и задния спойлер с патешка опашка, коефициентът на повдигане на Ariya NISMO отбеляза впечатляващото подобрение от 40%, постигайки CL 0,11 в сравнение с CL 0,18 на стандартната Ariya.

Снимка: Nissan

Широкото и ниско присъствие на NISMO и ниският център на тежестта, в допълнение към двойния заден дифузьор, също експертно насочва вятърния поток, за да предложи увеличена притискаща сила. Освен това спойлерите и въздушните завеси, вдъхновени от Формула Е, намаляват съпротивлението благодарение на уникалната аеродинамична планка и дизайна на въздушните ленти, генерирайки плавен въздушен поток покрай каросерията на автомобила, който да се изправи пред задните гуми.

Ariya NISMO също така се радва на по-широк заден капак в сравнение със стандартните модели Ariya, което гарантира, че притискащата сила на автомобила е увеличена, а гумите са снабдени с допълнителна опора. Гумите Michelin Pilot Sport EV, представени в Ariya NISMO, също са проектирани да предложат повишена здравина и надеждност на водачите, осигурявайки по-голямо спокойствие. 20-инчовите колела имат дизайн с тънки спици, които намаляват съпротивлението и теглото благодарение на плоските дискове на джантата. Колелата също имат форма на голям отвор за евакуация на въздуха, което позволява на спирачките да останат хладни.

Пилотът на Nissan във Формула E Оливър Роуланд представи новата Ariya NISMO

Снимка: Nissan

Фината настройка на Ariya NISMO гарантира производителност от следващо ниво. Напълно електрическият модел с мощност 435 к.с. и въртящ момент от 600 Нм може да ускори от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, като ускорява от 80 до 120 км/ч само за 2,4 секунди. Новият Nissan Ariya NISMO също така предлага увеличено завиване и напречна сила, по-голяма от тази на GT-R Nismo.

Динамичното окачване на модела, което включва модифицирани пружини, стабилизатори и амортисьори, като всички те работят заедно с балансираното шаси, за повишен контрол на движението на каросерията, предлагайки на водачите подобрено ниво на твърдост, докато са на пътя. Сервоусилвателят на волана при NISMO променя усещането от волана в зависимост от скоростта, като работи с окачването, за да създаде несравнима стабилност.

Снимка: Nissan

При движение с по-ниски скорости, като градове и улици, силата на управление се намалява, което прави завиването без усилие. Но когато тръгнете по магистралата с по-висока скорост, кормилното управление става по-твърдо, предлагайки по-неутрално и стабилно усещане. С добавянето на i-Booster, който увеличава ефективността на спирачките, можете също да изпитате пълната тръпка от NISMO, като същевременно запазите това усещане за гъвкавост и сигурност.

Моделът може да се похвали и със собствена опция и режим NISMO, предлагащ на водачите усещане за изтръпване на гръбнака на постоянно и плавно ускорение по време на шофиране. Новият Nissan Ariya NISMO е оборудван с настроена и подобрена технология e-4ORCE, за да даде на шофьорите увереност при всякакви условия. Тази технология е специално адаптирана за потребителите на NISMO и позволява елитно представяне на четирите колела, осигурявайки автентично изживяване на спортен автомобил.

Снимка: Nissan

Системата NISMO e-4ORCE може да потисне недозавиването в моменти на високо ускорение, като същевременно предлага 12% намаление на производителността при проследяване на линията в сравнение с базовата технология e-4ORCE. Тя осигурява производителност за водачите на Ariya NISMO, която е с висока стабилност и сигурност, но все пак вълнуващо динамична.

Новият Nissan Ariya NISMO включва вградено зарядно устройство с 22 кВт, което е уникално сред конкурентите. Това позволява бързо зареждане на всички обществени зарядни устройства с променлив ток, което дава възможност на потребителите да се включват в движение на произволен брой обществени станции.

Снимка: Nissan

Новият Nissan Ariya NISMO впечатлява с дизайн с форма на крило, който предизвиква усещането за летене. В задната част на автомобила с разширената долна част на бронята по дължина и по ширина, се увеличава отрицателното налягане между автомобила и пътя, подобрявайки притискащата сила. Марката NISMO може да се усети в цялото превозно средство.

В интериора ще откриете емблемата NISMO гордо щампована върху седалките и мигаща върху габаритите. Емблемата NISMO е релефна върху гумите, като нейното присъствие също е силно и ясно отпред и отзад на автомобила. Новата Ariya NISMO ще се предлага в четири цвята, включително чисто новия цвят сив цвят Stealth със затъмнен покрив. Цветовата палитра е допълнена от интересен червен акцент около долния ръб на модела, предназначен да придаде грабващ окото блясък.

Снимка: Nissan

Изцяло новият Nissan Ariya NISMO се отличава с прецизно преработен интериор, от седалките до интериорните покрития, осигурявайки първокласно изживяване за всички. Седалките, обшити с подобен на велур материал, са специално проектирани за спортно шофиране, предлагайки подобрена опора и поза за превъзходно изживяване.

Същността на NISMO е преплетена в целия интериор с червени шевове на волана, заедно с характерните за NISMO червени акценти навсякъде, създавайки спортна и висококачествена атмосфера. Тази елегантна атмосфера е допълнително подсилена от почернената дървесна тръбопроводна текстура с отворени пори, използвана в целия автомобил, предлагайки изтънчен и модерен външен вид. Характерното за Nissan червено осветление също създава настроение, осветявайки красиво автомобила.

Продажбите на електрическия кросоувър Nissan Ariya NISMO ще започнат през януари 2025 г. Моделът ще се продава на всички европейски пазари, където кросоувърът вече се предлага с изключение на Кипър, Малта и Северна Ирландия.