Южнокорейската марка Kia създаде инсталация, която внася слънчева светлина в един от най-тъмните региони на Норвегия. На мястото, където слънцето почти не се показва през зимата, изгря 5-метров LED диск, захранван от Kia EV9. Проектът беше осъществен съвместно със студиото за експериментален дизайн VOID и агенцията Innocean.

Това временно слънце демонстрира впечатляващите енергийни възможности на технологията за захранване на външни консуматори V2L (Vehicle-to-Load) при Kia EV9 и подчертава значението на слънчевата светлина. Известно е, че липсата на светлина окозва негативно влияние върху енергийните нива, психичното здраве, имунната система и качеството на съня.

Снимка: Kia

Светлинната инсталация е разположена в Рамптoн - къмпинг на бреговете на фиорд, отдалечен на 35 км югозападно от Осло. Живописният плаж с малък остров наблизо в залива е идеалното място за възстановка на изгрева на слънцето. При използване на пълната светлинна мощност, временното слънце можеше да се види от няколко километра.

При това Kia EV9 успя да измине разстоянието от Осло до Рамптон, да захрани с енергия светлинната инсталация в продължение на 24 часа и след това да се върне в Осло без никакви притеснения по отношение на автономния пробег. Документалният филм за светлинната инсталация можете да гледате по-долу.

"Kia EV9 впечатлява както със своите възможности на пътя, така и когато е в покой, благодарение на своите иновативни функции и удобства като двупосочното зареждане", подчерта главният маркетинг директор на Kia Europe Дейвид Хилбърт. "Тази нова технология може да направи много по-значима ролята, която електромобилите играят в нашия живот, независимо дали става въпрос за почивка на къмпинг, за осигуряването на енергийно захранване на мобилния офис или за активно участие в по-мащабна енергийна и електропреносна мрежа с технологията V2G (Vehicle-to-Grid)", допълни Дейвид Хилбърт.

Снимка: Kia

Функцията за двупосочно зареждане при Kia Smart Charging прави крачка напред в епохата на екологичната устойчивост, разширявайки формите на употреба на електроенергията при електрическите превозни средства. Тя позволява енергията да тече двупосочно - към и извън автомобила. Възможността за захранване на външни консуматори V2L (Vehicle-to-Load) вече е част от стандартното оборудване на Kia EV9.

Благодарение на нея, потребителите могат да захранват различни уреди, ползващи ток с напрежение 110 волта или 220 волта от акумулаторната батерия на Kia EV9 с капацитет 100 кВтч, само с просто и лесно с включване на захранващия кабел в зарядния куплунг на автомобила. На основата на същата технология работят и функциите за свързване с дома V2H (Vehicle-to-Home), с електропреносната мрежа V2G (Vehicle-to-Grid) и с други автомобили V2V (Vehicle-to-Vehicle).

Снимка: Kia

Новата Kia EV9 съчетава авангардния стил на електромобилите и последните технологии. Електрическият кросоувър осигурява високи динамични показатели и стабилно поведение на пътя с автономен пробег на ток от над 563 км. Функцията за ултрабързо зареждане при 800 волта дава възможност необходимата енергия за изминаване на пробег от 249 км да бъде заредена само в рамките на 15 минути.