Румънските шофьори се втурнаха да регистрират новите си автомобили преди 1 юли, датата, от която влезе в сила новата автомобилна такса в Румъния, пише румънският вестник „Евениментул зилей”, цитиран от "Фокус".
Ако в Европа броят на новорегистрираните автомобили спада, в Румъния продажбата на нови коли е в пълен разцвет през първото полугодие на 2008 г. Петролната криза в световен план, която доведе до нарастването на цените на горивата, изглежда не стряска онези, които искат да си купят нов автомобил. Това сочат данните на Националния статистически институт.
През първото полугодие на 2008 г. броят на новорегистрираните пътни превозни средства се е увеличил с 24,7%, на 239 537 автомобила, спрямо същия период на 2007 г.
Основната причина за увеличаването на броя на новите автомобили е в промяната на автомобилната такса, която шофьорите са принудени да плащат. Ако до 1 юли за нов автомобил Евро-4, с цилиндричен капацитет от 1,4 л, румънците плащаха около 140 евро, в момента за същия автомобил таксата преминава 200 евро, посочва изданието.