Европейският съюз вече предупреди автомобилните производители за това, че са задължени да поставят на новите си автомобили няколко нови системи за безопасност. От май 2022 година всички, произведени в ЕС нови коли, трябва да бъдат оборудвани с интелигентен ограничител на скоростта. Освен него, те трябва да получат "черна кутия" (като при самолетите), а също така и видеорегистратор, предава Automedia.

Идеята за поставяне на "черни кутии" (система EDR) в новите превозни средства е от няколко години. С тяхна помощ ще може да се разбира всичко, което се случва по време на движение, като това е особено важно при разследване на катастрофа. Те ще бъдат свързани с въздушните възглавници и ще записват данни за скоростта, спирането, местоположението на автомобила и работата на електронните асистент.

Експерти посочват, че въвеждането на тази технология е поредната крачка към автономните автомобили. От Европейската комисия да категорични, че конфиденциалността на системата EDR е гарантирана, тъй като тя няма да пази нито регистрационни номера, нито идентификационни данни, а само сведения за шофиране. При катастрофа обаче ще се записват и събитията, разиграли се след това.

Според наредбите, всички нови автомобили, продавани в ЕС от май 2024 година, трябва да разполагат още с детектор, следящ за умората на шофьора и за отвличане на вниманието му, асистент, който се активира при отвличане на вниманието, автоматично активиране на сигнал при аварийно спиране и тестер за алкохол, свързан със стартера.

Новият регламент влиза в сила от 6 юли 2022 година, което означава, че автомобилните производители ще имат около 2 години, за да се подготвят за поставянето на тези системи и технологии в своите автомобили.