Специалните части от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) ще получат новия бронетранспортьор "Фалкатус" в близките години, предава Russia Beyond.

Тази футуристична машина съчетава супер смели инженерни решения и ще замени остарелите армейски бронетранспортьори, които служат в градовете.

"Фалкатус" е построен на платформа от "КамАЗ" и има система с отделно задвижване на всички колела. На външен вид бронираната машина изглежда доста агресивно.

Двигателят ѝ е осемцилиндров с обем 17 литра. Мощността е над 700 конски сили. Всичко това ще позволи на многотонното желязно чудовище да развива скорост до 300 км/ч с 12 бойци на борда.

Конструкцията на машината позволява хората в нея да бъдат защитени от обстрел с ръчен автомат и картечници, а V-образното ѝ дъно разсейва взривната вълна от избухване на мини.

Шофьорът на бронетранспортьора е защитен от три бронирани стъкла. Те са разположени под определен ъгъл, поради това екипажът губи част от видимостта пред себе си, но пък има бонус – защитен е от вражески обстрел.

Таванът на машината също е силно изтеглен напред. И тук има "мъртва зона", която се преодолява с помощта на допълнителни видеокамери, които дават на шофьора пълен поглед върху пространството пред него.

Паралелно с шофьора десантна група от 12 души наблюдава страничното пространство около машината. За тях са обособени отвори с непробиваемо стъкло, от които те могат да стрелят. Мъртвите зони отстрани могат да се покриват от втори ред отвори, разположени ниско долу.

За картечарите са предвидени два сектора за стрелба – прозорец в задната врата и люк на покрива.

Бойците могат да десантират от пет врати – по две от всяка страна и една отзад. Вратите се отварят на различни страни, за да може да се прикрие групата в случай на кръстосан огън.