Става дума за модела Bugatti Chiron - хиперавтомобилът с цена 2.5 млн. евро, който компанията произвежда в лимитирана серия от 500 бройки. Нашенецът, който вече е горд собственик на ексклузивния автомобил е Ваньо Алексиев, шеф и собственик на една от най-големите спедиторски фирми у нас, предава факти.бг.

Вижте снимки на колата и гордия й собственик >> >> >>


За придобивката си той се похвали лично в Instagram профила си. Там се появи негова снимка с новото му бижу на четири колела. Въпросното Bugatti Chiron разполага с шестнайсетцилиндров W-образен двигател, мощността на който е 1 500 конски сили. Производителят на колата твърди, че максималната му скорост е над 400 км/ч.

Четирите компресора при Bugatti Chiron се монтират на уникалния W-образен шестнайсетцилиндров бензинов двигател. Турбините са разделени на две двойки, като всяка от тях отговаря за осем цилиндъра. Това решение е добре познато като двустепенно турбо и се среща при много и далеч по-достъпни автомобили от Chiron.

Никой обаче не предлага две такива двойни турбини и поради тази причина никой не може да се доближи до представянето на този агрегат. Пиковата му мощност е 1 500 конски сили, а максималният въртящ момент - 1 600 Нм. Последните се достигат в диапазона 2000-6000 об/мин, а динамичните характеристики, както знаем, са потресаващи.

Преди време Щатската Агенция за защита на околната среда (EPA) публикува официални данни за разхода на гориво на Bugatti Chiron съгласно американските закони. Ако се вярва на замерванията, в смесен режим френската хиперкола харчи 21.5 л/100 км.