Ураганът Ирма достигна щата Флорида, в който бе обявено бедствено положение и се наложи евакуация на хората, но не всички успяха да напуснат зоната на стихийното бедствие.

Един от тези хора е собственик на електромобил Tesla, който се обади в компанията и каза, че не може да стигне до зоната на евакуацията. Тесла получи съобщението и моментално изпрати обновяване за софтуера на електромобила, който временно премахна ограничението за използване на акумулаторните батерии. Това даде възможност на моделите Tesla Model X60D и Model S60 с едно зареждане да изминат 60 км повече, предава Kaldata.

Водачът, помолил Tesla за помощ, обясни, че не може да стигне безопасната зона и е останал на 60 километра от нея. Tesla бързо реагира на това съобщение и изпрати временен пач за софтуера, който временно маха 20 процентното блокиране мощността на акумулаторния блок. По този начин се е увеличил пробегът на всички електромобили на компанията в зоната на стихийното бедствие.

Благодарение на този пач, притежателите на електромобилите ще могат да използват пълния капацитет на батериите до 16 септември, след което мощността на акумулаторния блок автоматично ще бъде ограничена до заводското значение.

Експертите считат, че 20% ограничение е наложено, за да се увеличат циклите зареждане/разреждане на акумулаторните батерии.