Предишното поколение на спортния модел се задвижваше от 5-литров битурбо V10 агрегат, генериращ максималните 580 к.с. и въртящ момент от 650 Нм. С въвеждането на ново поколение Audi A6 Avant през миналата година, компанията подсказа, че ни очаква възраждане на мощния RS6.
Вижте снимки
Какво ни кара да вярваме, че това наистина е RS6? Първо, Audi вече представи всички версии на A6 Avant, включително и версията S6 с 8-цилиндров V-образен агрегат. Второ, този прототип има всички отличителни черти на RS – вежди на калниците, променена предна броня, огромни спирачни дискове, различни лети джанти и предна RS решетка.
Според неофициална информация новото RS6 ще използва оптимизиран вариант на наскоро стартиралия 4-литров TSI агрегат на VW Group, който задвижва моделите S6, S7 (420 к.с.) и S8 (520 к.с.), както и Bentley Continental (500 к.с.). Ако това се окаже истина, този агрегат със сигурност ще бъде подсилен до 600 к.с. за да отговори подобаващо на инициалите RS.
Въпреки тази информация, не отхвърляме възможността немската фирма да заложи на V10 двигател, чиято мощност да се прехвърля на четирите колела посредством познатата система Quattro. Каквото и да решат инженерите на Audi, ще трябва да изчакаме до края на 2013 г., когато така очакваният RS6 Avant ще направи своя дебют.

Агенция Speed-Press