Русия ще възстанови производството на автомобили под марката "Волга". За целта са привлечени над 600 милиона долара инвестиции, като автомобилите ще се сглобяват в заводи в Нижни Новгород, съобщава ТАСС.

"Москвич" вече е в Топ 10 на най-продаваните марки в Русия

Серийното им производство ще започне в следващите месеци, а от 2025 г. то ще се извършва в режим на пълен цикъл. Проектът се изпълнява от компанията Passenger Car Production. Тя е наела фабриките, които до 2022 година се ползваха от Volkswagen.

Немската компания напусна Русия след като страната стартира инвазията си в Украйна. Това направиха и много други западни автопроизводители, но нишата бързо бе заета от китайски компании.

Линията автомобили ще бъде представена от три модела: Volga C40 (седан D-сегмент), Volga K30 (кросоувър C-сегмент), Volga K40 (кросоувър D-сегмент). И трите модела използват ефективен и икономичен бензинов двигател с мощност от 188 конски сили и 300 Нм въртящ момент.

Дизайнът на радиаторната решетка съдържа приемственост с историческия облик на автомобилите Волга. Въпреки това автомобилите са ребрандирани версии на модели на китайската държавна компания Changan. Тя е най-старият автопроизводител в азиатската страна, а за последната година е продала почти 2 милиона автомобила.

Автомобилите Волга бяха представени за първи път на руския премиер Михаил Мишустин на изложението CIPR 2024 в Нижни Новгород.

"Къде се прави воланът, китайски ли е? Бих искал воланът да е руско производство. Не е толкова трудно, колкото да локализираме производството на трансмисията и всички други елементи", каза Михаил Мишустин.

"Планираме да създадем вътрешно производство на повечето критични компоненти. В момента инженерите от Нижни Новгород работят върху решения, които ще позволят дълбока локализация на платформата и основните компоненти и възли. Автомобилният клъстер в Нижни Новгород има всичко, за да реализира това - опит, традиции, производствени компетенции и най-доброто инженерно училище в страната", отговаря Александър Подоплелов, ръководител на компанията за производство на леки автомобили.