Руският автомобил "Москвич" от съветската епоха влезе през ноември за първи път в списъка на 10-те най-продавани марки в страната, показват данни на руската аналитична агенция Autostat, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи Autostat, цитирайки данни от своя партньор PPK. Продажбите се възстановяват след спада, причинен от санкциите и напускането на страната от западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва в Украйна.

Източници посочиха пред Ройтерс, че моделът "Москвич 3" е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

"Москвич" е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, като е продал 1910 и заема пазарен дял от 1,9%. За първите 11 месеца на 2023 г. са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат още данните.

Лидер по продажби през ноември е "Лада" - най-популярният автомобил в Русия, с продадени 32 651 автомобила и пазарен дял от 29,8%. Китайски автомобили заемат повечето от останалите позиции в списъка на най-големи продажби, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили изглежда са достигнали своя връх при повече от 56% от пазара, тъй като вътрешното производство в Русия се възстановява след напускането на западните автомобилни производители, показват данните на Autustat.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови пътнически автомобила, което е почти 65% повече на годишна база.