Регистрациите на нови автомобили в Германия са скочили през юли според публикуваните днес данни, но федералната служба за околната среда е изразила своите тревоги относно нивата на вредните емисии, идващи от автомобилите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На най-големия автомобилен пазар в Европа миналия месец са регистрирани 290 196 нови автомобила, което е със 7,4 процента повече спрямо юли 2014 година, посочва Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA).

За сравнение, регистрираните нови автомобили през юли във Франция са се увеличили с 2,3%, а в Испания - с 23,5%.

От началото на годината регистрираните нови автомобили в Германия са нараснали с 5,6 на сто на годишна основа до около 1,91 милиона.

Голямата привързаност на германците към автомобилите и автомобилния транспорт е сред факторите, заради които Германия не успява да понижи равнището на вредните газове в транспортния сектор, отбеляза днес федералната служба за опазване на околната среда.

Транспортът е единственият сектор, който не успя да намали емисиите вредни газове от 1990 година, констатира службата, която публикува годишен доклад за германците и околната среда.

Според нея това се дължи на тенденциите да се превозват все повече стоки по суша.

Нараснало е и търсенето на по-мощни и тежки автомобили, а това също оказва ефект върху нивата на вредните газове.

Транспортният сектор отделя 18% от парниковите газове в Германия.

Равнището им се е увеличило с 0,6 процента между 1990 и 2014 година, като за същия период в селското стопанство то е спаднало с 21 процента, а в промишлеността - с 34 процента, според публикуваните данни.