Компанията откри, че дори "смарт" ключовете (от smart - умен, на английски език - бел. ред.) за автомобилите й може да се окажат предизвикателство на фона на недостига на полупроводници, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

Японският автомобилостроителен гигант обяви днес, че за момента ще замени с механичен един от двата вида електронни "смарт" ключове за автомобилите в Япония, поради желанието й да достави по-бързо нови автомобили на клиентите си в страната.

"Това е временна мярка, която се налага поради продължаващия недостиг на полупроводници и чиято цел е колкото може по-бързо на клиентите да бъдат доставени новите коли, които са поръчали", се казва в съобщение на "Тойота". Компанията се извинява на своите клиенти за причиненото неудобство.

Недостигът на микрочипове в целия свят доведе до силно забавяне при производството на автомобили и тяхна доставка на клиентите. Много от тях са принудени да чакат с години, за да получат новите си коли, отбелязва Ройтерс.

През миналата седмица японската корпорация, която произвежда моделите "Тойота" и "Лексус" (Lexus), обяви, че най-вероятно ще произведе по-малко моторни превозни средства в сравнение с първоначалната си цел за 9,7 милиона машини през тази финансова година.