През миналата година INEOS Automotive навлезе на пазара с безкомпромисния си всъдеход Grenadier, а по-късно представи и пикапа за офроуд Grenadier Quartermaster. Сега компанията разкри и третия си модел, наречен INEOS Fusilier, който ще се предлага с два варианта на електрическо задвижване с двойно предаване 4х4.

Освен вариант, задвижван от два изцяло електрически двигателя на предната и на задната ос, ще има и модел с електромотори с внедрена технология за удължаване на пробега от бензинов двигател. Така изцяло новият всъдеход INEOS Fusilier ще осигури офроуд способности от световна класа с ниски или нулеви емисии на CO2. Новият модел ще бъде малък от INEOS Grenadier, но ще предлага впечатляваща производителност на пътя и безкомпромисна проходимост извън него.

Снимка: Ineos

Новият модел беше представен в Лондон от Сър Джим Ратклиф, председател и главен изпълнителен директор на групата INEOS, който потвърди, че заедно с обявеното по-рано изцяло електрическо задвижване, е в процес на разработка електрическа версия с удължаване на пробега с ниски емисии, за да се гарантира, че INEOS Fusilier отговаря на широка гама от глобални потребителски нужди.

Опцията за удължаване на пробега се състои от малък бензинов двигател, който захранва генератор, за да поддържа нивото на заряд на батерията, когато не е налично външно зареждане. Потвърждение на подробностите за алтернативното задвижване и времето за пускане на пазара се очаква до есента на 2024 г. Новият INEOS Fusilier е разработен съвместно с водещия в индустрията автомобилен доставчик Magna, който ще произвежда автомобила в своя завод в Грац, Австрия.

Снимка: Ineos

Новият INEOS Fusilier ще представлява уникално предложение за клиентите. Основавайки се на ДНК-то на Grenadier с модерна посока и отличителна идентичност, новият автомобил със задвижване 4х4 ще бъде малко по-къс на дължина и малко по-нисък на височина. Част от процеса на разработка на INEOS Fusilier ще включва строга програма за тестване в планината Шьокъл в Австрия, близо до съоръжението за цялостно сглобяване на превозни средства на Magna в Грац.

INEOS си сътрудничи с Magna при разработването на версиите Grenadier Station Wagon и пикапа Quartermaster. Като един от най-големите автомобилни доставчици в света и независими производители, Magna произвежда редица конвенционални двигатели с вътрешно горене, хибридни и електрически превозни средства за различни автомобилни производители.

Снимка: Ineos

"Докато разработвахме това превозно средство, бързо стигнахме до заключението, че за да преминем към намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, но да продължим да правим автомобили, които потребителите искат да карат, се нуждаем от комбинация от технологии за задвижване. Електромобилите са перфектни за определени приложения като по-кратки пътувания и градски доставки, но индустрията и правителствата трябва да имат реалистични очаквания относно други технологии, които могат да помогнат за ускоряване на необходимия темп на промяна. Това е причината да предложим допълнително задвижване за Fusilier, което драстично намалява емисиите, но има необходимият пробег и възможности за зареждане с гориво", каза Сър Джим Ратклиф, председател на INEOS.

Сър Джим Ратклиф, председател и главен изпълнителен директор на групата INEOS

Снимка: Ineos

"Fusilier е страхотно изглеждащо превозно средство и двете опции за задвижване осигуряват реално намаляване на въглеродните емисии без компромис с офроуд способността или производителността на пътя. Ние сме развълнувани да пуснем нашия електрически всъдеход с 4х4 на пазара, но започваме да разбираме ясните ограничения на електрическата батерия в определени ситуации. Вярваме, че добавянето на електрическо устройство за удължаване на пробега към нашата гама ще предложи на нашите клиенти шофиране с много ниски емисии, без безпокойството за пробега", допълни Сър Джим Ратклиф.

Новият INEOS Fusilier ще се предлага на нашия пазар от "Силвър Стар", оторизиран дистрибутор на INEOS Automotive за България.