Стартът на производството на необичайния автомобил беше многократно отлаган, а сега ръководителят на компанията очаква да го пусне на конвейера в средата на 2023 година.

Това Илон Мъск заяви в интервю за общността на собствениците на електромобили Tesla в Силициевата долина. Той допълни, че дори ако дизайнът на автомобила не е бил подложен на промени на етапа на проектиране, недостигът на компоненти би попречил на компанията да стартира производството по-рано.

В същото време Мъск признава, че промените в дизайна на автомобила са допринесли за отлагане на началната дата на производство. Сега обаче дизайнът вече е одобрен в окончателен вариант, който ще бъде пуснат в производство.

Известно е, че киберколата ще се произвежда в Остин, Тексас, като ще се използват специални големи акумулаторни клетки. Илон Мъск дори предположи, че за голям автомобил от типа пикап има смисъл бордовата мрежа да се превключи на 800 волта, но е малко вероятно подобни мерки да бъдат приложени в първото поколение пикап.

В момента в завода в Тексас се произвеждат кросоувърите Model Y с 4680 клетки, а в средносрочен план към тях ще се присъединят не само пикапът Cyberturck, но и спортният автомобил Roadster от второ поколение и камионът Semi, както и хуманоидният робот Optimus и автономното такси на Tesla.