Причината се крие в нарушения във вериги за доставки на чипове и други автомобилни части, съобщи Асошиейтед прес, като цитира изявление на компанията.

Toyota ще свие производството с около 20 процента през април, с 10 процента през май и 5 процента през юни, в сравнение с планираното, заяви говорителят на компанията Шиори Хашимото.

По-рано компанията повиши производствените си цели от април насетне, за да навакса загубит, причинени от недостига на части, свързан с пандемията от коронавирус, каза Хашимото и добави: "Производството все още ще бъде на високо ниво". "Ще продължим да правим всичко възможно, за да доставяме превозни средства на нашите клиенти възможно най-скоро", каза тя.

През миналата година Toyota, включваща в гамата си от модели седана Camry, хибрида Prius и луксозните Lexus, произведе 2,88 милиона автомобила в Япония.

За същият период в световен мащаб компаниите от групата на японският автомобилен гигант Hino, Daihatsu и Toyota са произвели около 10 милиона превозни средства.

Всички големи производители на автомобили бяха силно засегнати от забавяне на производството при доставчиците, тъй като на регионално ниво се наблюдаваха локдауни и други ограничения поради пандемията от коронавирус, припомня АП.

Toyota има клиенти, които чакат с месеци, за да получат автомобилите си.