23-годишно Subaru обикновено не е от обявите, които предизвикват тръпка по аукционите за автомобилни класики.
Но има и изключения: в момента в Америка се продава една Impreza с дата на производство 1998, за която вчера наддаването бе достигнало до 88 888 долара. Днес най-високата заявка вече е 155 555 долара. Това е наполовина над цената в САЩ на чисто ново BMW M5, което има двойно повече коне, и надминава дори текущите цени на Porsche 911 GT3 и Aston Martin Vantage. Търгът е отворен още 12 дни, предава Automedia.

Причината за небивалия интерес е съвсем разбираема: става дума за най-легендарната и най-рядка версия на Impreza, наречена 22В STI.

Този автомобил е пуснал през 1998 като специална версия на WRX STi, в чест на 40-ата годишнина на марката Subaru и на третата й поредна конструкторска титла в Световния рали шампионат. 22В e по-широка разновидност на WRX, ползваща конструктивни решения от истинския рали автомобил на Колин Макрей.

Двигателят е 2.2-литров EJ22G, с официална мощност 280 конски сили при 6000 об/мин, и 363 Нм максимален въртящ момент (макар че неофициално е способен и на повече). Задвижването е на четирите колела с петстепенна ръчна трансмисия и електронно блокируем диференциал. Теглото на колата е само 1270 кг.

Произведени са само 424 бройки от този автомобил, от които 400 - за вътрешния японски пазар. Те са разпродадени за по-малко от час.

Конкретната бройка е номер 156 от производствената серия за Япония, в характерния World Rally Blue цвят. Има регулируем заден спойлер, джанти BBS, червени спирачни апарати, автоматичен климатик. Ангренажният ремък и водната помпа са току-що сменени, а колата е с общ пробег едва 40 000 километра.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Subaru


Нови автомобили