Хакери атакуваха продукти на стартъпа за видеонаблюдение Verkada, който работи с редица компании на територията на САЩ. В резултат, извършителите са получили достъп до видео на живо от над 150 000 камери.

При атаката са получавани кадри от съоръжения на компанията за разработка на автономни коли Tesla, която е собственост на милиардера Илън Мъск. Интернет услугата Cloudflare също е сред засегнатите.

"Деактивирали сме всички вътрешни администраторски акаунти, за да предотвратим неоторизиран достъп. Нашият екип за вътрешна сигурност и външна фирма за сигурност разследват мащаба и обхвата на този проблем“, посочват представители на Verkada в изявление до медиите. Оттам уточняват, че органите на реда са уведомени за случилото се.

Verkada предлага системи за анализ на видео, които могат да проследят човек или превозно средство, докато се движат през наблюдавано пространство. Клиентите разполагат с отдалечен достъп до камерите и възможност да виждат в реално време събитията на различни локации.