Автомобилният производител Mercedes-Benz и технологичната компания NVIDIA обявиха, че обединяват усилия за създаване на „революционна автомобилна изчислителна система“, която ще се поставя на луксозни модели, предава Automedia.

Премиерата на разработката ще е през 2024 г., като според специалистите от NVIDIA, това ще е най-сложната и най-технологична система в историята на автомобилната индустрия. Още при производството си тя ще осигурява трето ниво на автономно придвижване. А след допълнително обновяване, превозното средство ще може само да паркира или да напуска мястото за паркиране, като използва четвърто ниво на автономност.

Използвайки новата платформа NVIDIA DRIVE, автомобилът ще може с помощта на вградените в него датчици не само да излиза от гаража или паркинга, но и да се придвижа напълно самостоятелно по предварително известни маршрути. С подобна технология към момента не може да се похвали друг производител, включително и лидерът при тези системи -Tesla.

Благодарение на Wi-Fi вградената в автомобила изчислителна система ще може регулярно сама да обновява софтуера си, като ще прибавя и нови функции. Това ще става през целия срок на използване на машината.