Лимузината возела вожда на СССР може да бъде ваша за само 120 000 евро.
Уникални ретро автомобили от СССР често се срещат за продажба не само в Русия, но и в бившите съветски републики, както и в доста европейски държави, предава Automedia.

Този екземпляр, който си търси нов собственик в германския град Хайлброн, обаче няма аналози в световен мащаб и наистина е музеен експонат. Работата е в това, че този ГАЗ-14 “Чайка" има сериен номер 000001.

Вижте как изглежда "Чайката" на Брежнев >> >> >>


Той напуска поточната линия през 1976 г., докато автомобилният завод в Нижни Новгород започва официалното производство на този модел едва на следващата година.

Целият СССР познава легендарната вишнева на цвят "Чайка", защото тя е подарена на тогавашния председател на ЦК на КПСС Леонид Брежнев на рождения му ден.

Как този автомобил се е озовал в Германия и кой е неговият собственик, засега не се знае.

Фактите обаче са неоспорими. Автентичността на екземпляра се потвърждава от заводската табелка, на която са изписани годината на производство, модела и серийния номер, както и от специален документ, в който е посочено името на предишния собственик.

Автомобилът е оборудван с оригиналния си V8 двигател, чийто обем е 5526 кубика. Двигателят развива мощност от 220 конски сили и 460 Нм максимален въртящ момент, като работи в тандем с 3-степенна автоматична трансмисия. Пробегът е само 72 588 километра. Настоящият собственик иска за колата 120 000 евро.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили