Японската компания Toyota показа най-новата, най-мощната и най-икономичната версия на кросоувъра RAV4, наречена Prime. Публичният дебют на модификацията ще се състои на автосалона в Лос Анджелис, а продажбите са насрочени за следващото лято, предава Automedia.

За да постигне мощността и икономията на гориво, японската марка оборудва модела с хибриден плъг-ин силов агрегат. Новата версия се базира на RAV4 Hybrid, а при същата мощност на двигателя (180 к.с.) сумарната мощност на задвижващата система е 306 к.с. По-голямата литиево-йонна батерия под пода позволява на модела да измине само на ток 63 км (по цикъла EPA). Средният разход е 2,6 литра на 100 км, твърди производителят.

Вижте как изглежда моделът >> >> >>


Подобно на RAV4 Hybrid, версията Prime се сдоби със система за задвижване на всички колела с електронно управление. В резултат на това времето за ускорение на Toyota RAV4 Prime от място до 100 км/ч достига рекордните 5,8 сек, което прави хибрида най-бързият в историята на RAV4.

Модификацията RAV4 Prime ще се предлага в SE и XSE нива на оборудване, първата от които има екслузивна радиаторна решетка, аеродинамичен преден спойлер, черни външни акценти и 18-инчови джанти от леки сплави.

В интериора на SE може да се отбележи появата на кожен волан, отопляеми предни седалки и мултимедийна система с 8-инчов екран, съвместима с Amazon Alexa, Android Auto и Apple CarPlay. Освен това се предлага комплектът Weather & Moonroof, който добавя люк, отопляем волан и отопляеми задни седалки.

XSE е по-стилната от двете опции: спортен двуцветен екстериор с контрастен черен покрив, вертикални LED дневни светлини и 19-инчови джанти, които са ексклузивни за този модел. Интериорът се отличава с това, че има седалки, изработени от изкуствена кожа, както и люк. Налично е също така безжично зарядно за смартфон и 9-инчов екран на мултимедийната система.

Като опция се предлага луксозен пакет, състоящ се от вентилирани предни седалки, отопляем волан и панорамен покрив. Други екстри включват отопление на седалките на втория ред, проекционен екран и цифрово огледало за обратно виждане. Налични са също така електрическо управление на пътническата седалка, монитор Bird's Eye View и премиум аудиосистема JBL.

В допълнение към гореспоменатото оборудване, версиите SE и XSE имат набор от асистиращи системи Toyota Safety Sense, включително автоматично превключване на дългите светлини, адаптивен круиз контрол и система за предотвратяване на сблъсък с пешеходци.