По проекта работеха специалисти от Тюменския индустриален университет и Уралския федерален университет, съобщава в. "Русийская Газета", цитирана от Аutomedia.

Горивото се извлича от остатъци от храна, пластмаса, гума и други отпадъци заедно с остатъци от петрол по метода на коксуването (нагряване без достъп на кислород).

На изхода на инсталацията се получават течни продукти, чиято точка на кипене е същата като тази на фракциите при директната дестилация на нефт - бензин, дизел, мазут. От тези продукти в крайна сметка може да се получи бензин, дизел и така нататък.

Тази технология позволява органичните отпадъци да бъдат включени в процеса на производство на гориво и да се пестят нефт в петролните рафинерии.

Разходи за допълнителната енергия не са необходими: тя се произвежда чрез изгарянето на газ, образуван при коксуването на отпадъците. Освен това не се отделят никакви емисии в околната среда.

Мобилната инсталация за преработка на отпадъците в гориво прилича на малък автобус с температура под 1500 градуса. Процесът вече успешно и изпробван в една от рафинериите в Тюменска област. Учените отбелязват, че бъдеще методът може да се използва за обработка не само на битови, но и на промишлени органични отпадъци.