Това става ясно от интервю на изпълнителния директор на компанията Абрахам Шот пред британското сп. Autocar, цитирано от факти.бг.

Запитан дали TT ще продължи да бъде част от гамата на Audi, Шот отговаря: "Мисля, че има бъдеще за такъв култов модел, но не знам дали е TT. Сърцето ми кърви от този въпрос. Готвя някои неща, които могат да заменят TT, макар и не директно".

Според мениджъра причините да се разглежда евентуално спиране на TT са спадът в продажбите и предстоящите инвестициите на компанията в електрифициране на гамата. Целта на ръководството на Audi е да съкрати 27% от гамата чрез опростяване на каталога от каросерии, двигатели и комбинациите между тях.

По непотвърдена информация наследникът на TT ще бъде лифтбек с четири врати, който да конкурира Mercedes-Benz CLA и бъдещото BMW 2er Gran Coupe. Audi показа подобен автомобил с името TT Sportback на изложението в Париж през 2014 г.

Германската компания има време да реши какво предстои за TT. Обновената версия на третото поколение бе представена миналата година и ще остане в производство поне до 2022-ра.

TT обаче няма големи шансове за оцеляване в сегашния си формат. Сегментът на компактните спортни автомобили изпитва сериозни трудности заради инвазията на кросоувърите. Mercedes-Benz вече се отказа официално с роудстъра SLC, след като на салона в Женева беше представена прощалната модификация Final Edition.