Това съобщава турското издание Habertürk, което е собственост на един от най-големите ежедневници в страната – Sabah, предава Automedia.

В резултат на усилията за убеждаване на германския автомобилен гигант да инвестира в Турция, които продължават повече от десетилетие, Volkswagen реши да откри фабрика в страната. В нея ще работят повече от 5000 човека, като ще се сглобяват модели на Skoda и Seat. Изборът беше между Турция и България”, се съобщава в материала.

Според германското издание AutomobilWoche, създаденият наскоро Фонд за автомобилно производство в Турция е участвал във взимането на решението за изграждане на завода. Той трябва да започне работа през 2022 г., а построяването му е поредната крачка към нормализирането на отношенията между Турция и Германия.

Още през ноември председателят на Борда на директорите на Volkswagen AG – Херберт Дийс, потвърди появилите се немската преса съобщения, според които концернът иска да открие нов завод в Източна Европа. Той отказа да коментира местоположението на фабриката, като посочи единствено, че в нея ще се произвеждат Skoda Karoq и Seat Ateca. Сега тези два модела се произвеждат в завода на Skoda в Квасини (Чехия).

Изграждането на нов завод се налага, тъй като Volkswagen започва масирано производство на електромобили и някои от сегашните модели – като VW Passat, например, ще бъдат пренасочени именно към фабриките на Skoda, която и без това работят с пълния си капацитет.