Daimler смята да преустанови производството на градски суперминита под марката Smart и да пусне собствен свръхкомпактен модел, твърди американското сп. Automobile Magazine, цитирано от факти.бг.

Това обаче надали щяло да се случи преди 2026 г., когато приключва жизненият цикъл на актуалните Smart ForFour и Twingo, разработени съвместно с Renault.

Идеята на немците била съсредоточат усилията си изцяло върху електрическите автомобили, като за целта планирали конкурент на Audi A1 и MINI с емблемата на Mercedes-Benz. Смаляването на платформата на A-Klasse обаче не вършело работа за тази цел, защото било неоправдано скъпо.

Вместо това следващото поколение на най-малкия Benz щяло да бъде построено на изцяло ново мащабируемо шаси с кодово име MX1. Тази платформа щяла да бъде съвместима с всякакви типове задвижвания от ДВГ до електромотор.

В Щутгарт дори обсъждали евентуално партньорство с BMW за разработката на новата архитектура плюс още една по-голяма платформа с код MX2, но баварците не проявили интерес. Въпреки това в Mercedes-Benz вече разглеждали няколко варианта за прототип с условното име U-Klasse - свръхкомпактен хечбек с три и пет врати, който можел да се предлага и като баничарка.