Колата ще може да превозва спящи пътници, но само по определени маршрути, разкрива в интервю за The Car Connection старши вицепрезидентът по развойната дейност на шведската марка Хенрик Грин, предава факти.бг.

Технологията, наречена Highway Assist ("Магистрален помощник"), ще се предлага срещу допълнително заплащане. Системата ще ползва информация от облачно хранилище (най-вероятно високоточни картографски данни) и няма да има нужда от комуникационния стандарт V2X за връзка между автомобил и инфраструктура или между две превозни средства.

По предварителна информация новата генерация на Volvo XC90 ще се появи през 2021 г. За времето дотогава шведите се надяват да получат разрешение за движение на автономните си коли от американското правителство и щатските власти.

В момента Volvo предлага за моделите си системата за полуавтономно управление Pilot Assist II. Тя позволява автоматично придвижване както в наситен градски трафик, така по шосе. Технологията работи при скорост до 130 км/ч и се нуждае единствено от добре различима маркировка.