Сега Возняк призна, че се е надявал, че Apple ще направи първия автономен автомобил и допълни, че най-вероятно никога няма да станем свидетели на напълно автономни коли, предава Automedia.

"Не вярвам, че ще има напълно автономни автомобили. Поне за момента, както и в обозримо бъдеще това просто не е възможно", коментира Стив Возняк.

"Причините за това са много и не се крият само в електрониката или в оборудването на автомобилите. Самите пътища, които използваме сега не са подходящи за автономни автомобили. Пътищата и магистралите ни са строени с други идеи, от хора, които не могат да съперничат на природата, математиката и дори еволюцията", допълва съоснователят на Apple.

Возняк обаче вижда смисъл в развитието на т.нар. "асистирано управление" на автомобилите. Според него, технологиите, които днес разпознават червен светофар, знак стоп и могат да осигурят аварийно спиране, трябва да продължат да се развиват.

"Но не трябва да забравяме, че няма да имаме коли, които да вървят сами", припомни той.

Возняк, който притежава Tesla, обясни, че е разочарован от системата Autopilot и обясни, че тя всъщност не управлява колата.

"В Tesla правят много грешки. Няма да ви кажа точно какви, но развитието на тяхната система ме убеди, че никога няма да имаме автономни автомобили. Постоянно надграждах и подобрявах системата на Tesla, но в един момент се отказах", обяснява Возняк.