Audi продължава подготовката си за лансирането на серийния луксозен джип Q8. Немците пуснаха дизайнерска скица от возилото, което ще се появи пред целия свят в пълния си блясък в началото на месец юни тази година.

"Новото лице на Q серията" ще се появи на специално събитие в Шанхай, тъй като Китай ще бъде един от основните пазари за возилото, предава Autoclub.

Серийният Q8 ще прилича много на концепта със същото име, който Audi показа на салона в Детройт миналата година, като това важи и за пропорциите и размерите на автомобила, който е изграден върху платформата MLB-Evo. Q8 ще застане над Q7 в "хранителната верига" на бранда. Преки съперници на Q8 ще са Mercedes GLE Coupe и BMW X6.

Интересното при дизайна на Q8 е, че създателите му са се опитали да го сближат с оригиналния Ur-quattro от 80-те години, като това най-лесно се вижда при оформлението на последната колонка и веждите над калниците.

Почти сигурно е, че серийната версия на Q8 ще заеме цялата двигателна гама на Q7 плюс дизеловия V8 агрегат, който се използва при SQ7. А ако се появи RS Q8, то най-вероятно тази версия ще бъде задвижвана от V8 бензиновия битурбо мотор от Lamborghini Urus.

Все още не се знае кога точно ще бъде премиерата на Q8, като преди него Audi ще представи новия А6, така че ще се наложи да почакаме още малко за новия голям SUV на германската марка.