Audi показа почти готов за производство прототип на електрическия SUV E-Tron по време на изложението в Женева по-рано тази година и мигът за дебюта на финалната версия наближава, предава Autoclub.

Немците ще покажат колата във вида, в който потребителите ще могат да я купуват, на 30 август тази година, по време на Audi Summit в Брюксел. Именон близо до белгийската столица електрическото возило ще бъде сглобявано.

За разлика от концептите E-Tron Quattro, които имаха по три електромотора, серийният продукт ще използва два електродвигателя - един на предната ос и един на задната. Мощността ще бъде доста под 500 к.с., колкото имаше студията.

Захранването на електромоторите ще идва от 95-киловатчасова батерия, която ще се намира ниско в пода на автомобила между двете оси. Теглото й ще бъде 700 килограма и ще осигурява пробег с едно зареждане от около 400 километра.

Доста сложна е системата, която охлажда акумулаторите. Тя използва течност, която може да се загрява или охлажда с цел да поддържа константна температура между 25 и 35 градуса по Целзий.

До 2025 година Audi ще лансира на пазара над 20 електрифицирани модела, като за това трябва да помогне използването на модулната платформа на VW Group MEB и компонентите за хибридите и електромобилите, разработени съвместно с Porsche.

Ако се постигне планираната бройка от 800 000 екологични коли, това ще е една трета от производството на Audi през 2025 година. Така Audi ще надхвърли целта, която преследват BMW и Mercedes – между 15 и 25% от колите, които ще продават след 7 години да са електрифицирани.