Според министър-председателя Гиорги Квирикашвили така ще бъде сложен край на епохата на "черните джипове" и ще се ускори преходът към екологично чист транспорт, съобщава РИА Новости, цитирана от факти.бг.

Съгласно новата редакция на постановлението "За утвърждаване на преразпределението на държавния автопарк, класификацията и покупката на служебни автомобили и правилата за подмяната им", всички министерства и ведомства се задължават да изготвят план за закупуването на нови коли. Част от тях задължително трябва да бъдат "зелени".

Министърът по въпросите на помирението и гражданското равноправие Кетеван Цихелашвили смята, че такава стъпка означава отказ от "определени атрибути на лукса", които досега са били отъждествявани с държавните служби.

През януари властите в Туркменистан наложиха забрана на вноса и експлоатацията на черни автомобили, а полицията започна да конфискува коли в такъв цвят. Официално обяснение за наложените промени не бе дадено, но е публична тайна, че бялото е любимият цвят на президента Гурбангули Бердимухамедов, който спечели последните избори с 97.69%.