Кросоувърът Tesla Model X стана първият електромобил, който успява да прекоси пустинята Сахара.
Електромобилът записа още едно забележително постижение - но не без помощта на Dacia Dokker. Той стори това по време на ралито „Будапеща – Бамако”, което стартира в столицата на Унгария и завърши в главния град на Мали, предава automedia.bg.

Постижението бе записано от екипаж на Team Tesla Powered by RWE. Електромобилът, с който пътуваха двама хървати – Саша Цветоевич и Олег Маштруко - успя да преодолее над 8600 км. За това бяха нужни 16 дни, през които запасът на акумулаторите на Model X бе попълван от бензинов генератор, превозван от Dacia Dokker. Зад волана на румънската машина беше чехът Томаш Ковицка.

Отборът се е опитвал да зарежда електромобила си от местната електрическа мрежа, когато има такава възможност, но инфраструктурата невинаги позволява това. Все пак при преминаването през Мароко екипажът е успял да намери дори истинска зарядна станция, построена от местни фенове на Tesla, и да зареди колапа си от нея.

Не се съобщава коя версия на Model X са карали двамата хървати през Сахара. Кросоувърът е достъпен в 3 различни модификации - P75, P100 и P100D, като пробегът им е съответно 380, 470 и 460 км.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Tesla


Нови автомобили