Инженерите от Националната академия на науките на Беларус са модифицирали седан на Geely, като са заменили неговият ДВГ с електромотор и батерия.

Беларусците гордо заявяват, че техният електромобил може да измине... 100-150 километра с едно зареждане. За жалост, съвременните електромобили имат максимален пробег от около 300 километра, а тенденцията е в следващите 5 години той да нарасне двойно.

Националната академия на науките на Беларус изтъква, че моделът може да влезе в производство след 3 години, като ще се сглобява в съвместна фабрика с китайския гигант Geely, която вече сглобява коли за беларуския пазар.

Вижте беларуският електромобил в действие >> >> >>


Учените от Беларус изтъкват, че макар максималния пробег да е малък, те са разработили скрит коз - технология за бързо зареждане. Но и тук има проблем, защото по думите им зареждането става за... 4-6 часа. За сравнение модерните технологии за бързо зареждане "пълнят" 80% от батерията за 30 минути.

Електромобилът от Беларус много напомня за един турски проект. Преди около година турците бяха обявили, че са създали перфектният електромобил, "решил всички проблеми на Tesla".

Тогава турския министър на науката съвсем не на шега заяви, че решението за "проблемите на Tesla" е... монтирането на ДВГ в електромобила.

Научете всичко за турският електромобил, наречен "Пехливан" >> >> >>