Историята на името на KAROQ води началото си от остров Кодиак, Аляска, а последният факт въобще не е случаен.

Името на първия SUV на чешката марка, дебютирал само преди година е... KODIAQ. То е свързано с мечката Кодиак /Kodiak/, която живее на едноименния остров близо до южния бряг на Аляска. Начинът, по който е изписано името, произхожда от езика на местните жители - алеути /Alutiiq/.

Но какво значи KAROQ?

На езика на племето Алеути, „автомобил” е ‘KAA’RAQ’. Те използват думата ‘RUQ’ за „стрела”, което пък е основният елемент в логото на ŠKODA.

Вижте как се ражда името KAROQ >> >> >>



Чешката марка се възползва от тази въздействаща случайност, за да нарече втория си SUV автомобил KAROQ - резултат от комбинацията на двете думи от езика на племето Алеути.

Преди чехите да научат за значението на тези думи, възможните имена на модела са били CHINOOK, GRIZZ и ICEBUG. Всички обаче се категорични, че KAROQ e много по-добър избор.

Раждането на името е доста интересно, но внимание заслужава и самият модел.

Идеята за него се ражда едва 48 месеца преди началото на производството, а всичко започва с въпрос дали чехите ще могат да си позволят да произведат още един нов модел. За щастие ŠKODA прави всичко по силите си, за да може въпросът да получи положителен отговор, а на пазара да излезе един от най-иновативните и практични SUV автомобили.

Вижте как изглежда ŠKODA KAROQ >> >> >>


Що се отнася до самия модел, то стилът му е вдъхновен от чешкия кубизъм и традиционното кристално майсторство. Линиите в дизайна са остри и разчупени, което придава спортен вид на кросоувъра.

Автомобилът не прави изключени от другите модели на ŠKODA и предлага върхови за класа си практичност и простор.

Багажното отделение е с капацитет 521 литра, при задни седалки в нормално положение. При свалени седалки, това пространство се увеличава на цели 1630 литра. Ако и те са недостатъчни и сте поръчали системата VarioFlex, то трите индивидуални задни седалки могат да се демонтират изцяло, като така обемът за превоз става 1810 литра - в тази конфигурация KAROQ може да се нарече ван.

В този ред на мисли трябва да се допълни, че седалките в KAROQ са изключително комфортни заради своя стабилен дизайн и регулируеми лумбални опори.

Друга съществена новост в интериора е изцяло дигиталното приборно табло, което се предлага като опция за пръв път в модел на марката.

Благодарение на 9,2-инчов сензорен дисплей, водачът има достъп до всички настройки на автомобила, както и да неговите щедри на брой спомагателни системи.

Вижте още снимки на ŠKODA KAROQ >> >> >>


Новата ŠKODA KAROQ разполага с най-съвременни технологии под капака си и предлага избор от 5 агрегата – 2 бензинови и 3 дизелови. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови в гамата.

Ето как изглежда двигателната гама на модела:

- НОВ бензинов 1.0-литров TSI мотор със 115 к.с. и 175 Нм въртящ момент, максимална скорост 187 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 10.6 секунди и среден разход от 5.2 литра на 100 км

- НОВ бензинов 1.5-литров TSI двигател със 150 к.с. и 250 Нм въртящ момент, максимална скорост 204 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.4 секунди и комбиниран разход от 5.1 литра на 100 км

- НОВ дизелов 1.6-литров TDI агрегат със 115 к.с. и 250 Нм въртящ момент, максимална скорост 188 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 10.7 секунди и среден разход от 4.5 литра на 100 км

- 2.0-литров дизелов TDI мотор със 150 к.с. и 340 Нм въртящ момент
, максимална скорост 207 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 8.9 секунди и комбиниран разход от 4.4 литра на 100 км

- НОВ дизелов 2.0-литров TDI двигател със 190 к.с. и 400 Нм въртящ момент, максимална скорост 211 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 7.8 секунди, комбиниран разход на гориво 5.3 литра на 100 км

Всички посочени данни важат за моделите със задвижване на предните колелета и 6-степенна механична предавателна кутия.

Естествено, налично е и задвижване 4х4, което обаче малко ще повиши средният разход на автомобила.

ŠKODA KAROQ се очертава като бъдещ хит на пазара, където моделът ще дебютира съвсем скоро, като вие може да следите кога точно ще стане това - ТУК.