Мощният SUV автомобил на Jaguar е един от трите финалиста, обявени на Автомобилния салон в Женева. Победителят ще бъде обявен на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк на 13 април след гласуване на 75-членно жури.

Журито на наградите Световен автомобил на годината, състоящо се от международни автомобилни журналисти, ще определи и победителя в категория Световен автомобилен дизайн на годината, като първият SUV на Jaguar е в надпреварата, след като се класира в топ 3.

Вижте как изглежда Jaguar F-PACE >> >> >>


Оставайки абсолютно верен на принципите ни за дизайна, F-PACE е мигновено разпознаваем като Jaguar.Изпитвам огромно лично удовлетворение, че той е сред трите финалиста за наградата Световен автомобилен дизайн на годината и е признат от такава опитна и талантлива група дизайнери“, заявява главният дизайнер на Jaguar Иън Калъм.

Първоначалният списък с финалисти за наградата Световен автомобилен дизайн на годината е избран от шестима дизайнери експерти, включително Патрик льо Кемо, дизайнер и председател на комисията за стратегии, и Сам Ливингстън от консултантската фирма Car Design Research и Кралския колеж по изкуствата.

От пускането му в продажба през април 2016 г. F-PACE се е превърнал в най-бързо продавания Jaguar досега.

F-PACE е първият SUV автомобил на Jaguar, но осигурява пъргавината, реакциите и финеса, с които Jaguar са известни.Неговата комбинация от динамично управление, привлекателен външен вид и ежедневна практичност е помогнала на F-PACE да постигне огромен успех по света“, споделя Кевин Страйд, Директор на автомобилна серия Jaguar F-PACE.

Журито на наградите Световен автомобил на годината се състои от влиятелни автомобилни журналисти от 24 държави.

Jaguar's F-PACE е единственият продукт на планетата, който може да спечели два престижни трофея на церемонията на наградите Световен автомобил на годината за 2017 г. в Ню Йорк следващия месец", споделя Майк Ръдърфорд, член на журито, директор и заместник-председател на наградите Световен автомобил на годината.

Класирайки се в топ 3 в категориите Световен автомобилен дизайн на годината и Световен автомобил на годината, престижният SUV на компанията има голям шанс да си тръгне с два от шестте трофея на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк на 13 април.“

F-PACE е първият мощен SUV и семеен спортен автомобил на Jaguar. Опциите за двигател варират от икономичния и иновативен 2,0-литров 4-цилиндров дизелов двигател Ingenium с CO2 емисии от едва 126 г/км* до високодинамичния бензинов модел V6 с компресор суперчарджър и 380 к.с., който може да ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,5 секунди.

Подобренията за моделна година 2018 варират от въвеждането на по-мощни, по-икономични и по-фини двигатели до усъвършенствани предни седалки.

Цената на базовия модел започва от 70 000 лв без ДДС.

Визуалните промени включват обновена цветна палитра и въвеждането в списъка с опции на забележителните 22-инчови алуминиеви джанти с 15 спици, първоначално оборудвани на привлекателните модели First Edition.

Фокусът на подобренията за моделна година 2018 е върху разширяване на гамата модерни двигатели Ingenium на Jaguar Land Rover, като гамата за F-PACE посреща три нови силови агрегата.

С CO2 емисии от едва 126 г/км, новият 2,0-литров 4-цилиндров дизелов двигател Ingenium, 163 к.с., осигурява оптимизиран разход на гориво. Появата на версия с механична трансмисия и задвижване на задните колела осигурява 380 Нм въртящ момент и впечатляващ максимален разход на гориво от 4,8 л/100 км, което го прави най-икономичният двигател в гамата. Тези характеристики му спечелват емблемата E-Performance, запазена за модели, съчетаващи традиционната динамика на Jaguar с най-достъпните разходи за притежание и оптимизирана икономичност.

Освен това, съществуващият 4-цилиндров дизелов двигател Ingenium, 180 к.с., се предлага за първи път с автоматична трансмисия и задвижване на задните колела като част от подобренията за моделна година 2018, предлагайки CO2 емисии от 134 г/км и разход на гориво при комбиниран цикъл от 5,1 л/100 км.

Клиентите, търсещи подобрена динамика на дизелов двигател, могат да изберат за първи път нов мощен двигатели Ingenium, 240 к.с. Системата с двоен турбокомпресор на 2,0-литровия 4-цилиндров двигател обещава подобрена динамика при високи обороти на двигателя без да прави компромис с реакциите при ниските обороти. Версията със задвижване на всички колела с емблемата 25d е налична с високо оценената осемстепенна автоматична скоростна кутия на Jaguar  – комбинация, която осигурява CO2 емисии от 153 г/км, разход на гориво от 5,8 л/100 км и ускорение от 0 до 62 мили/ч (100 км/ч) за 7,2 секунди.

Новият 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател Ingenium, 250 к.с., се предлага с автоматична трансмисия и задвижване на задните колела или задвижване на всички колела. Той има един twin-scroll турбокомпресор и произвежда 365 Нм въртящ момент при само 1 200 оборота в минута. Плавният и откликващ бензинов двигател осигурява на F-PACE ускорение от 0 до 62 мили/ч (100 км/ч) за 6,8 секунди и произвежда CO2 емисии от 163 г/км в конфигурацията със задвижване на задните колела, генерирайки разход на гориво от 7,1 л/100 км.