Дизайнът на шведския всъдеход черпи вдъхновение от по-големия ХС90, но може да се приеме и за еволюция на предходния ХС60. Сред основните акценти в екстериора са фаровете в стил "Чукът на Тор", леко усмихнатата радиаторна решетка, издължените стопове и монтираният на покрива малък спойлер.

Новият XC60 е пораснал на размери спрямо предходното поколение, като всъдеходът е с 44 мм по-дълъг, с 108 мм по-широк. За сметка на това обаче новият XC60 е с 55 мм по-нисък, а пътният просвет е намален с 14 мм и вече 216 мм.

Погледнато от тази гледна точка Volvo XC60 е най-големият, но и най-проходимият всъдеход от класа на средноголемите SUV автомобили.

Вижте снимки >> >> >>


Интериорът е много сходен с този на ХС90 и отново разполага с огромен сензорен дисплей, разположен на централната конзола.

Volvo XC60 разполага с множество системи за сигурност, като една част от тях идват и в базовите версии.

City Safety задейства не само спирачката, но и поема контрол на кормилото, за да предотврати удар с ненадейно изкочил на пътя обект - като едро животно или човек.

Системата Oncoming Lane Mitigation предотвратява удар с автомобил, идващ насреща при скорости от 60 до 140 км/ч, като и в този случай автомобилът сам поема контрол върху волана.

Двигателната гама разполага с голямо разнообразие от бензинови и дизелови агрегати с мощност между 190 к.с. и 320 к.с.

"Перлата" в гамата обаче е хибридната Т8 система, която комбинира електромотор с 2.0-литров двигател и има обща мощност от 407 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5.3 секунди, а средният разход на гориво е едва 2,1 литра на 100 км.

Ценовата листа на новото Volvo XC90 е все още неизвестна, но продажбите на модела ще стартират в края на това лято, а шведите са сигурни, че всъдеходът ще се превърне в най-продаваният им модел.