Италианският производител на спортни автомобили Ferrari рискува да се окаже в центъра на грандиозен скандал заради съдебен иск на бивш служител в дилърски център на марката в САЩ, съобщава в. "Дейли Мейл", цитиран от Факти.

Робърт Руут, с 22-годишен стаж като мениджър по продажбите в салона на компанията в Палм Бийч, Флорида, твърди, че километражите на употребяваните коли са били превъртани, за да бъдат продавани на по-висока цена. Нещо повече - манипулацията е ставала с благословията на централния офис на Ferrari.

Според Руут за превъртането на километражите е използвано специално устройство, наречено Deis Tester. То било използвано активно от 2010 г. насам и позволявало пълно зануляване на апаратурата, отчитаща пробега на автомобила. Всяка промяна била съгласувана с централата и се въвеждала в базата данни на Ferrari.

Незаконната манипулация позволявала на дилърския център не само да продава употребявани коли на завишени цени (в случая с LaFerrari втора ръка стойността му скочила от $1 000 000 на $3 000 000), а и да пести от щатски данъци - понякога до $100 000 на кола.

Потърсени за коментар, от централата на Ferrari заявили, че нямат отношение към съдебни спорове между техни представителства и служителите им. В САЩ промяната на показанията на километража е углавно престъпление както на щатско, така и на федерално равнище.