Първоначално бившият вицепрезидент Ален Дибуан, отговарящ за 4х4 системите в АвтоВАЗ настояваше новата Niva да използва базата на Dacia Duster.

Впоследствие бе взето решение следващото поколение на Niva да е отново изцяло руска разработка и да съхрани постоянното 4х4 предаване на момента към колелата.

Вижте концепциите за новата Lada Niva >> >> >>


Сега се появи нова информация, според която АвтоВАЗ е готов да се откаже от избраната концепция да строи от нулата новата Niva и най-вероятно ще се върне към предложението на Дибуан да използва платформата на румънския всъдеход, пише Факти.

Информацията предизвика много спекулации по темата и от АвтоВАЗ веднага реагираха с официално изявление.

"В момента проучваме оптималните варианти за платформа на новата Niva, като в това число се разглеждат и варианти за архитектура с напречно разположен двигател. Последното се явява световна тенденция в SUV сегмента, като така могат да се монтират двигатели с мощност до 200 конски сили", заявяват от АвтоВАЗ.

Към АвтоВАЗ е създаден екип от инженери, които ще работят в тясно сътрудничество със специалисти от алианса Renault-Nissan, като идеята е да се избере най-добрата база за новата Lada Niva.

По този начин от АвтоВАЗ косвено потвърждават тезата, че за новата Lada Niva ще бъдат използвани възли и агрегати от асортимента на Renault-Nissan.