В изявление на Volkswagen се казва, че компанията е сключила предварително споразумение с министерството на правосъдието, което предстои да бъде одобрено от нейния административен съвет и от американските съдебни власти, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Допълнителната сума ще се добави към 16-те милиарда долара, вече обещани от Volkswagen за покриване на щетите, причинени от скандала, известен като Дизелгейт.

Компанията, която има 12 марки, призна през септември 2015 г., че е оборудвала 11 милиона автомобила по света, от които 600 000 в САЩ със софтуер, който манипулирал данните за вредни емисии в атмосферата.

Срещу компанията се водят разследвания по целия свят заради този скандал. Тя вече договори в Канада споразумение за 1,6 милиарда долара.

В САЩ гигантът се ангажира да деблокира 14,7 милиарда долара за план за обезщетение, предвиждащ изкупуването на засегнатите коли.

Към него се добавят 603 милиона долара за обезщетения за отделните американски щати, 1,2 милиарда долара за концесионерите и най-малко 1 милиард за най-мощните коли.

Акциите на концерна поскъпнаха по-рано днес, тъй като инвеститорите приветстваха слуховете за споразумението, припомня Ройтерс.