Това съобщи главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Гон даде пресконференция заедно с председателя на съвета на Mitsubishi Осаму Масуко днес в Йокохама, където се намира централата на Nissan.

Гон посочи, че Nissan ще инвестира 2,2 милиарда долара, за да стане най-големият акционер в Mitsubishi. Така Nissan ще изпревари групата Mitsubishi Heavy Industries - MHI, която държи 20 процента.

Според споразумението Nissan ще купи нови 506,6 милиона обикновени акции на цена 468,52 йени за акция.

Договорът трябва да бъде подписан до 25 май, а сделката ще да влезе в сила през октомври, отбелязва Франс прес.

Акциите на Mitsubishi вчера достигнаха цена 495 йени, малко преди появата на информациите в медиите за разговори между двете японския компании.

Днес акциите на Mitsubishi поскъпнаха с 16,16 процента до 575 йени, когато бе потвърдено, че двата автомобилостроителя водят преговори.

През април ръководителите на Mitsubishi признаха, че компанията е манипулирала резултатите от тестовете, за да представи по-нисък разход на гориво от действителния при компактните си модели. По предварителни данни показателят е занижен с 5-10 процента. Представители на корпорацията признаха също така, че условията за провеждане на тестовете са били нарушавани в продължение на 25 години от 1991 година.

Нарушения има при десетина модела, включително Pajero и компактните еK, както и Dayz на Nissan, чиято разработка е направена заедно с Mitsubishi.


Mitsubishi фалшифицирали разхода на гориво от 25 години >> >> >>