Европейската комисия даде на германските власти разрешение за отпускане на държавната помощ, въпреки че такава бе отказана на Унгария и Испания.

Заводът на Porsche в Лайпциг ще бъде разширен и ще започне да произвежда нов модел, след като Еврокомисията позволи отпускането на държавна помощ в размер на близо 44 милиона евро за това.

Аргументът е, че така ще бъдат запазени 900 работни места и разкрити още 1000 нови, а ефектът върху конкуренцията ще е ограничен.

За производството на два нови модела BMW – единият – хибрид, другият – изцяло електрически бяха отпуснати 17 милиона евро и се очаква да се разкрият нови 800 работни позиции.

Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че тези разрешения се издават, за да се привлекат инвестиции, които иначе едва ли ще бъдат направени, и да се създаде нова заетост.

Подобно помощ обаче, поне засега, бе отказана на Унгария, която поиска 133 милиона евро за разширяване на завода на "Ауди” в град Гьор. Според унгарските власти това щеше доведе до създаване на 2100 нови работни места. Комисията обяви, че има нужда да провери ефекта от този проект, преди да вземе решение.

На базата на подобна проверка на Испания не беше позволено да даде 24 милиона и половина за завода на "Форд" във Валенсия, и проектът там беше осъществен с по-малка държавна помощ, която не изисква одобрение от Еврокомисията.