Шефовете на водещата американска компания ще трябва в скоро време да дадат обяснения пред Конгреса на САЩ, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
Срещу General Motors вече се водят три разследвания. Последното бе обявено вчера от министерството на правосъдието, друго е на Американската агенция за сигурност на движението по пътищата (ААСДП) и третото е на комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.
Конгресмените искат да разберат защо нищо не е направено по-рано, веднага щом компанията и ААСДП са научили, че смъртните случаи са били свързани с дефект на системата на прекъсвача. Правосъдното министерство иска да установи дали General Motors е спазил закона.
През идните седмици ще бъдат насрочени изслушвания, обяви парламентарната комисия, която поиска сведения от ААСДП и General Motors. Те имат срок до 25 март да предадат отговорите си.
General Motors изтегля общо 1,6 милиона коли, които са били продадени в САЩ, Канада и Мексико. Мярката засяга Chevrolet Cobalt и Pontiac G5 от 2005-2007 година; Saturn Ion от 2003-2007 г. и Chevrolet HHR, Pontiac Solstice и Saturn Sky от 2006-2007 година, уточни АП.
Акциите на General Motors се стопиха с над 5 процента вчера при търговията на Уолстрийт до 35,18 долара за една, отбеляза АФП.