Градските власти обаче не знаят дали проститутките ще се възползват от новите удобства. Секс-боксовете са само за клиенти, които са с автомобили, не и за пешеходци.
След като преминат през бариерата, водачите ще трябва да следват определен маршрут, по който ще ги очакват между 30 и 40 секс труженички. След като бъдат уговорени съответните услуги и цени, желаещите ще могат да се насочат към един от деветте секс-бокса, които се дават в разпореждане на проститутките.
Боксовете приличат на помещенията, през които водачите преминават с возилата си, за да почистят колите си автомивките. Всеки гараж е снабден с алармен бутон, чрез който проститутките могат да сигнализират в полицията, ако се почувстват застрашени.
По този начин местните власти възнамеряват да спрат насилието над проститутки по улиците и по-добре да контролират проституцията и най-вече трафика на хора. Градската управа цели и преместването на сексиндустрията извън рамките на централните части на града.
Проектът със секс-боксовете беше одобрен чрез референдум през месец март 2012 година от жителите на Цюрих. Разходите по неговото изграждане се оценяват на 1,6 милиона евро.